Донбас. Перший рік війни.

  

Донбас. Перший рік війни.   

 З 10 жовтня 2020 р. у приміщенні заповідника, на новостворених виставкових площах, силами учасників бойових дій, волонтерів, родин загиблих героїв розгорнуто постійну експозицію про російсько-українську війну.

    Того ж дня у приміщеннях експозиції, відкрито фотовиставку «Донбас. Перший рік війни» приурочену до Дня захисника України.

    Організатори:

  • ·         Інформаційне агентство Міністерства оборони України «АрміяInform»; 
  • ·         Уманська міськрайонна спілка учасників АТО/ООС;
  • ·         Державний історико-архітектурний заповідник "Стара Умань".

    Також експозиція містить кімнату Пам'яті загиблих воїнів уманчан. Тут містяться особисті речі військових, фотокартки та біографії. Постійно здійснюється зміна експонатів волонтерами та військовими.

        __________

Телефон для запису: 093 212 10 99 

_____________

 Російсько-українська війна

Що ми знаємо про війну, яка триває на східноукраїнських землях? Нічого. Ми не чули вибухів, ми не бачили ранених і вбитих,  і не кожен з нас кричав від болю втрати найрідніших. Живемо, як ніби нічого не сталось, в мирі і злагоді. Лиш іноді в новинах промайне про обстріли, про ранених  чи вбитих.

«Міни падають за 100-150 метрів від нас, за годину штук 20. Ніби затихло. Біжимо з позицій. Адреналін пре. Пора іхати в Артемівськ, у мир - де вулицями гуляють мами з дітьми, а в нашому готелі гуде весілля й гості горланять пісню «По Дону гуляет казак молодой». Відстань між цими двома світами - 50 кілометрів, година їзди. Цей день, 5 червня 2015 року, мені запам'ятається.» [1]


 

А яка ж відстань до «нашого» світу? Хтось, може собі дозволити запустити салют, який у свідомості українського вояка нічим не кращий вибуху на війні. Хтось, може горланити пісні, які співають в окопах сєпари. А хтось, тихенько принесе волонтерам декілька банок смачнючих помідор, які в самого були останні, і скаже: «Хлопцям, хай поласують».

Юлія Толмачова, волонтер, розповідає, як влітку 2014 року вони їхали з Лутугiного через село Весела Тарасівка: «…їдемо і раптом вибух, почався сильний мінометний обстріл… Найбільше мене вразило, що ні в кого з військових не було рації... Тоді я собі сказала: якщо виживу, буду возити радіостанції — стільки, скільки буде потрібно... Якби була рацiя, то офіцери змогли б передати, що йде обстріл такої то точки. Це було дуже моторошно, ну як так – війна іде, а ні в кого немає зв'язку?!»[2]


Прикро, що сьогодні вже майже 7 років, як іде кровопролиття, деякі жителі територій, які жодного разу не чули свист міни, починають розповідати про якісь там братні народи. Розповідають про те, що то не Росія воює проти нас і взагалі, ми самі винні. 


«..полковник Сергій В'ячеславович Заболотний, розповідає про ворожі обстріли з «Градів». Як у грі «морський бій», луплять квадратами. Влучить — не влучить. Один залп цієї установки потребує повну вантажівку ракет. Де вони можуть іх брати? Звісно де - в Росії.»[3]

Якщо виникає питання, хто воює з Україною на сході, потрібно згадувати лист Віктора Януковича, який він 1 березня відправив у Москву[4]:

«…У цьому зв'язку звертаюся до президента Росії Володимира Володимировича Путіна з проханням використовувати збройні сили Російської Федерації для відновлення законності, миру, правопорядку, стабільності та захисту населення України." [5]

Відповідь не забарилася і війська були надіслані “для усунення загроз життю громадян Російської Федерації, співвітчизників, особового складу військового контингенту збройних сил Російської Федерації, який дислокується <…> на території України”[6]

Завдяки героїчній боротьбі  українських воїнів,  ми сьогодні можемо вільно спілкуватись своєю мовою, вільно висловлювати свої думки і відкрито молитись у своїй церкві без страху за своє життя і життя близьких.

    Запрошуємо відвідати фотовиставку «Донбас. Перший рік війни» та на власні очі побачити докази Російської агресії. 

Науковий співробітник ДІАЗ «Стара Умань» Євген Гуменюк

   

Телефон для запису: 093 212 10 99

 



[1] Клименко О. П.  Фронтовий альбом/ К.: АВІАЗ, 2016. – 240 с.; іл. – укр., анг. С. 184

[2] Клименко О. П.  Фронтовий альбом/ К.: АВІАЗ, 2016. – 240 с.; іл. – укр., анг. С. 112

[3] Клименко О. П.  Фронтовий альбом/ К.: АВІАЗ, 2016. – 240 с.; іл. – укр., анг. С. 48

[4] Полянська Я. Лист Януковича про введення в Україну військ Росії «виправдовував» Путіна перед ООН – Сергеєв [Електронний ресурс] / Яна Полянська // Радіо Свобода. – 2017. – Режим доступу до ресурсу: https://www.radiosvoboda.org/a/28678314.html.

[5] ЯНУКОВИЧ ЗАКЛИКАВ ПУТІНА НАПАСТИ НА УКРАЇНУ [Електронний ресурс] // Українська правда. – 2014. – Режим доступу до ресурсу: https://www.pravda.com.ua/news/2014/03/3/7017396/.

[6] До 5-річчя від початку збройної агресії Російської Федерації проти України [Електронний ресурс] // УІНП. – 2019. – Режим доступу до ресурсу: https://uinp.gov.ua/informaciyni-materialy/viyskovym/do-5-richchya-vid-pochatku-zbroynoyi-agresiyi-rosiyskoyi-federaciyi-proty-ukrayiny

Коментарі