Прибутковий будинок. Вулиця Кизила Андрія, 7. Дослідження уманського краєзнавця і директора ДІАЗ «Стара Умань» Владислава Давидюка.

 

Будинок побудовано на початку ХХ століття. Власник споруди Ш.М. Ланда
Будинок побудовано на початку ХХ століття. Власник споруди Ш.М. Ланда

    Будинок споруджено на межі ХІХ- ХХ століть. Спочатку власником будинку був Шмуль Мойсєєвич Ланда. Цікаві відомості про подальшу долю Ш.М. Ланди знаходимо у щоденнику П.Ф. Курінного від 10 червня 1921 року: «Иду в т-во… Вижу сидит больной Ланда (бывший владелец), купленого 1-м Ссудо – Сберегательным Товариществом дома, ныне сгоревшего… в саду в кресле и жалуется на свою судьбу… Бывший богач… «Один сын мой убит, другой – доктор на Кавказе… Остальные (дочери) неизвестно где, а я болею, не могу двигатся… и некому за мной присмотреть, погибаю, но просить пособия не могу…».

    Це був прибутковий будинок, в якому у 1904 році винаймали приміщення для проживання М.М. Ковєсніков – прокурорський наглядач; О. П. Шеїна – головний наглядач жіночої гімназії; М. Ю. Черкавский – капітан 175-го піхотного Батуринського полку; поручик 175-го піхотного полку С. В. Звєгінцев.
    До 1911 року тут знаходилася 7-ми класна приватна гімназія А. В. Левицької.


 

Будинок був куплений "1-м Уманським Ссудо-сберегательным товариществом" у 1913 році за 7000 карбованців
Будинок був куплений "1-м Уманським Ссудо-сберегательным товариществом" у 1913 році за 7000 карбованців

    З 1913 року будинок належав «1-му Уманскому Ссудо-сберегательному товариществу», головою якого був Петро Федорович Курінний. Будівля була придбана товариством за 70000 крб. 17 квітня 1915 року фірма В.Н.Бакаянова продемонструвала членам товариства електричне обладнання і підключила освітлення. Будинок був обладнанний водопроводом, каналізацією.
    З доповіді Ради і Правління черговому зібранню уповноважених «1-го Уманского Ссудо-сберегательного Т-ва» від 27 березня 1916 року наводяться такі дані про благоустрій і експлуатацію будинку. Всі приміщення в будинку (за винятком 9 кімнат, зайнятих під приміщення Правління і двірника) віддавалися у найм:
    1). На першому поверсі квартира у 5 кімнат – зайнята капітаном Шпіркань, річна плата – 600 крб.
    2). На другому поверсі: а). квартира з 7 кімнат – зайнята музичним училищем, річна плата – 900 крб; б). квартира з 7 кімнат – зайнята гімназією під інтернат. Річна плата – 900 крб.
    3). Третій поверх з 13 кімнат зайнятий гімназією для інтернату. Річна плата – 1500 крб.
   4). У підвальному приміщенні: а) квартира з 3 кімнат зайнята членом правління т-ва О.І. Великим – 180 крб; б). квартира з 2 кімнат зайнята Н.Г. Мовчанюком – 144 крб; в). квартира з 3 кімнат зайнята Н. Дейшом (чайна) – 300 крб; г). квартира з 2 кімнат зайнята гімназією (пральня) – 260 крб.
    5). В дворі у флігелі: а). квартира з 6 кімнат зайнята – М.З. Лазуркіним – 750 крб; б). квартира у 3 кімнати зайнята Ш. Ландой – 300 крб. 

Газета "Провинциальный голос". 1914 рік
Газета "Провинциальный голос". 1914 рік

    Деякі підвальні приміщення були пристосовані під магазин товариства. Тут продавали різноманітні господарчі та продовольчі товари. Траплялися іноді і неприємності. Так, 27 січня 1917 року через необережність служниці гімназії вода з кранів затопила два приміщення на першому поверсі та у підвальній частині. Восени 1917 року гімназія була виселена з приміщень будинку. При цьому розпродувалося все майно. П.Ф. Курінний так описує це в своєму щоденнику від 29 жовтня 1917 року: «Иду в 12 ч. в Т-во… Здесь никого нет и только у сарая идут торги на имущество гимназического интерната… Цены ужасные… Кровати, которые продавались прошлого воскресенья по 60 рублей, а оцененные в 50 рублей – проданы по 160 рублей… Изорванные тюфяки оцененные в 1 р., проданы по 7-12 рублей… Покупают все это на расхват…Нуждающиеся жители…».
    Протягом 1917 року на засіданні членів Ради товариства неодноразово розглядалося питання про надання в найм квартир спочатку для училища Браіловської, пізніше для гімназії Сороколової. 3-го жовтня 1917 року на спільній нараді членів товариства та Продовольчого комітету було вирішено передати третій поверх будинку в оренду комітету за 3000 крб. і 200 крб. за воду. 7 жовтня комітет переїхав на нові квартири. 1 листопада 1917 року тут також розпочав свою діяльність Уманський кооперативний союз.

Стоп-кадр з аерозйомки часів Другої світової війни
Стоп-кадр з аерозйомки часів Другої світової війни

    У роки громадянської війни значна частина будівлі під час пожежі згоріла. Другий раз у ХХ столітті будинок було дуже пошкоджено під час німецької окупації (1941-1944 роках). Утакому стані він простояв до 1949 року. У цьому році Уманський технікум механізації сільського господарства приступив до відбудови будинку своїми силами для створення студентського гуртожитку свого закладу. У 1952 році гуртожиток на 150 місць розпочав функціонувати.
    4 лютого 2008 року будинок переведено у статус житла.

Вулиця Кизила Андрія, 7. Сучасний вигляд будинку
Вулиця Кизила Андрія, 7. Сучасний вигляд будинку

    Будівля цегляна, П-подібна у плані, триповерхова, збудована у формах неоренесансну з елементами раннього модерну. Головний фасад оформлений за п’ятидільною схемою, центральна частина оздоблена лучковим фронтоном, бічні стіни – скромним ступінчатим парапетом. У фасадах переважає горизонтальне членування, підкреслене складними за оформленням паралельно проведеними міжповерховими тягами, лініями балконів, складним антаблементом із модильйонами у вигляді пальметт, горизонтальною ростовкою другого поверху та лінією парапетів.

Декоративні елементи на фасаді будинку
Декоративні елементи на фасаді будинку

Література: 

  • Подорож вулицями старої Умані / В.М. Давидюк. – 2-ге вид., допов. – Умань: ВПЦ «Візаві», 2018. – 527 с. 
  • Історія уманських вулиць: вулиця Коломенська, вулиця Леніна та вулиця Піонтковського. Випуск 2 / В.М. Давидюк // – Умань : ВПЦ «Візаві», 2012. – 236 с.


________________

Замовити екскурсію можливо за номером: (093) 212 10 99
або перейшовши за посиланням:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScnQpMR4TqTE7J522l87Asc-QjwzsqwJQBsxjBU5OS4H01Row/viewform?usp=sf_link

Ми у Instagram: https://www.instagram.com/stara_uman/

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCl9OYglooPRVGDam5CiPenQ

Ми у Facebook:
https://www.facebook.com/diaz.stara.uman/ 

 

 

У рамках ознакування історичних будівель Умані, відбулось встановленя інформаційних табличок. 9.03.2021 р.
Детальніше: Ознакування історичних будівель


 

Коментарі