Приватний будинок. Вулиця Садова, 3. Дослідження уманського краєзнавця і директора ДІАЗ «Стара Умань» Владислава Давидюка.

    Будинок збудовано в часи військових поселень. У 1852 році будівля вже прикрашала центральну частину міста. Про те, що будинок уже був, нам відомо з газети «Киевские губернские ведомости» від 10 січня 1853 року: «…Против полиции по Садовой улице красуется одно частное двухетажное каменное здание, которому не стыдно было бы занять любое место в Киеве или Одессе». 

Вулиця Садова до 1909 року
Вулиця Садова до 1909 року

    На початку ХХ століття власником стає пан Фрейденберг, перед цим господарем будівлі була пані Солодова. Значна частина приміщень у будинку належала відділенню Петербурзького торгівельно-промислового комерційного банку, відкритому наприкінці серпня 1894 року. Першим керуючим банку було призначено місцевого жителя, почесного громадянина І. Рахліса. У 1903 році керуючим банку був Віктор Людвикович Гавліковський, а вже в 1913 році цю посаду займав Олександр Петрович Чеховський. У 1917 році банком керував Михайло Каетонович Вільканець, який помер у 51 рік від аневризми серця 6 липня 1917 року. 11 березня 1919 року в місті було встановлено радянську владу. У цей період більшовики наказали всім банкам у місті відкрити свої сейфи. Комісар фінансів Уманщини І.Стансон видав наказ № 17 від 14 квітня 1919 року, у якому попереджав, що якщо сейфи не будуть відкриті, то він їх буде відкривати особисто. Для Петербурзького торгівельно-промислового банку така дата була призначена на п’ятницю 17 квітня з 10-ї години ранку. На початку лютого 1920 року в приміщенні колишнього торгово-промислового банку розпочав роботу Уманський відділ народного банку УССР. Тут же у цей період тимчасово розмістилася редакція і контора газети «Вісти боротьби» - видання ревкому Правобережжя та Уманського комітету УКП. (боротьбистів).

Рекламне оголошення 1902 рік.
Рекламне оголошення 1902 рік.
 
Реклама в газеті "Уманський листок". 1904 рік
Реклама в газеті "Уманський листок". 1904 рік

    З 25 лютого 1902 року в будинку розпочинає функціонувати «Первая Берлинская химическая красильня и пятновыводное заведение К.Л. Осташевского». У 1904 році заклад продовжував працювати в цьому будинку. З 1903 року по липень 1904 року тут була друкарня – Іцки Срулєвича Цейтліна (у липні переїхав на Садову, 4). У 1911 році знаходилося відділення фабрики каучукових штемпелів та граверна майстерня Р. Мудрика. До 1912 року на другому поверсі будинку розміщувався «Зал общественного собрания». У 1912 році тут знаходилася друкарня обласної газети «Юго – Запад». У 1913 році тут знаходився ювелірний магазин братів А. і І. Сироти, при магазині була майстерня з ремонту годинників та відділ з продажу оптичних приладів. Товариство «Проводник», що знаходилося в будівлі в 1914 році, займалося продажем галош, лінолеуму, хутрових курток для мисливців, а також продажем автомобільних, велосипедних та екіпажних шин, колес, ресор, втулок. З 1 травня 1914 року тут тимчасово розмістився універсальний магазин Б. Гольдінера. 

Реклама в газеті "Провинциальный Голос". 1914 рік
Реклама в газеті "Провинциальный Голос". 1914 рік
Реклама в газеті "Провинциальный Голос". 1914 рік
Реклама в газеті "Провинциальный Голос". 1914 рік

    У 20-х роках в приміщенні колишнього «Гражданского клуба» працював уманський суд. На першому поверсі в одній з кіинат була перукарня. З 15 вересня 1925 року видавництвом газети «Робітничо – Селянська Правда» в будинку було відкрито 2-гу книжково-паперову крамницю «Освіта». Перша крамниця з такою ж назвою знаходилася на вулиці Радянській, 40. У ті часи в будівлі розміщувалися профспілки. З 15 липня 1926 року книжково-паперова крамниця отримала нову назву «Селянська правда». 

Вулиця Садова. Початок ХХ століття
Вулиця Садова. Початок ХХ століття

    Напередодні війни споруда належала військовим. На першому поверсі був гарнізонний клуб, у якому проводили показ як художніх, так і документальних фільмів для військових уманського гарнізону та жителів міста. 

 

Червоноармійський загін перед будинком Фрейденберга на вулиці Садовій. 1923 рік

    Після війни в будинку знову знаходилися військові установи, а з 1958 року розмістилася середня школа № 8. Протягом трьох років, починаючи з 1958 року , рембуддільниця №2 (начальник Ф. Шпитальов) проводила реконструкцію приміщень для нової школи. Наприкінці 60-х років позаду будівлі до центральної споруди було прибудовано спортивний зал.У 1984 році школа перейшла в будинок по вулиці Енгельса, 4.
    З 1984 року і по теперішній час у будівлі розташувалася Станція юних техніків (СЮТ). Історія станції бере свій початок з квітня 1927 року . Тоді вона називалася Дитяча технічна і сільськогосподарська станція. До початку Другої світової війни станція налічувала декілька профілів, в основному, сільськогосподарського напрямку. Під час війни станція не працювала. Свою діяльність станція відновила в кінці березня 1946 року як дитяча технічна станція. У 1947 році згідно з Інструктивного листа Центральної станції юних техніків станція знову змінила свою назву на Станцію юних техніків та натуралістів. У той час налічувалось 6 профілів гуртків: юних натуралістів, радіолюбителів, авіамоделістів, фотолюбителів, хіміків та гурток з вивчення ремесел. У 1956 році станцію знову перейменували на Уманську дитячу технічну станцію, у якій вже працювало 9 технічних профілів. (На той час станція знаходилася в приміщенні на вул. Шевченка). Свою теперішню назву Станція юних техніків отримала в 1969 році (тоді вона була на вул. Радянській). З 1974 року кількість профілів збільшилась до 12. Сьогодні станція працює за 18 профілями.
    У будинку, крім станції, знаходиться ще ряд різних установ та магазинів.


Література: 

  • Подорож вулицями старої Умані / В.М. Давидюк. – 2-ге вид., допов. – Умань: ВПЦ «Візаві», 2018. – 527 с. 
  • Історія уманських вулиць: вулиця Радянська, вулиця Садова та вулиця Рафаїла Чорного. Випуск 3 / В.М. Давидюк // – Умань : ВПЦ «Візаві» (Видавець «Сочінський»), 2014. – 428 с.
 
 
 
У рамках ознакування історичних будівель Умані, відбулось встановленя інформаційних табличок. 9.03.2021 р.

 
________________

Замовити екскурсію можливо за номером: (093) 212 10 99
або перейшовши за посиланням:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScnQpMR4TqTE7J522l87Asc-QjwzsqwJQBsxjBU5OS4H01Row/viewform?usp=sf_link

Ми у Instagram:https://www.instagram.com/stara_uman/

Youtube канал:https://www.youtube.com/channel/UCl9OYglooPRVGDam5CiPenQ

Ми у Facebook:https://www.facebook.com/diaz.stara.uman/ 
 

Коментарі