Історія сучасного магазину "Велмарт"

 Історія одного магазину.

Вул. Гайдамацька, 2. З 1955 по 1965 рік на місці сучасного торгівельного комплексу «Велмарт» знаходилась автобусна станція. Адреса станції на той час була: вулиця Рафаїла Чорного, 2.
На місці колишньої автостанції в 1966 році трест «Уманьпромжитлобуд» розпочав будівництво універмагу. Під час риття котловану було виявлено цілий ряд підземних розгалужень. Їх дослідженням на той час ніхто не займався, будівництво нового універмагу було на першому плані. Тому не випадково, що в наступні десятиліття перед центральною частиною споруди та збоку від неї, неодноразово з'являлися провалля, які поспіхом засипали і бетонували.
Проект будівництва майбутнього універмагу за № 2р-07-17 був затверджений Міністерством торгівлі СРСР ще 29 грудня 1961 року. Будівельні роботи проводило БМУ-2. До липня 1967 року БМУ-2 спорудило корпус майбутнього універмагу і приступило до укладання плит перекриття покрівлі. 11 липня на об’єкт прийшли монтажники спеціального будівельного управління № 525. У тісній співпраці головний підрядник і супідрядник приступили до будівництва котельні та розпочали монтаж сантехнічного устаткування. На початку жовтня в приміщеннях повним ходом йшли опоряджувальні роботи.
Рішенням міськвиконкому за № 549 від 31 жовтня 1967 року універмаг «Ювілейний» було прийнято в експлуатацію, а 25 грудня цього ж року двері нового універмагу було відкрито для покупців. Вже першого дня в новому універмазі уманці придбали 15 телевізорів, 3 мотоцикли та багато інших речей. Магазин на той час мав 6 відділів, 26 секцій. У ньому працювало 184 працівники. Тут був обладанний кафетерій, граверна, стіл розкрою. Радіовузол систематично повідомляв про асортимент, що нового надійшло в продаж.
Але попри те, що катакомби на місці цього магазину були засипані, все ж, десятиліття по тому вони нагадають про себе. Про це - у наступному дописі.




Коментарі