Уманська дитяча поліклініка


 У 1885 році на розі вулиць Стара та Садова було збудовано два двоповерхові будинки. Це були житлові будинки, у яких проживали заможні мешканці міста.

🩺 У липні 1922 року ці споруди були об’єднані в єдиний ансамбль і передані органам охорони здоров'я, а вже 7 листопада розпочалася історія Будинку саносвіти.
На початку 1923 року при поліклініці було відкрито дитячий кабінет, який у 1924 році був переданий у заново відкриту дитячу поліклініку. У цьому ж 1924 році при поліклініці була відкрита зубопротезна лабораторія, яка всі довоєнні роки і частково післявоєнні знаходилася в поліклініці. У 1926 році було обладнано рентгенологічний кабінет.
З 1934 року селянська поліклініка була об’єднана з робітничою і отримала назву районної поліклініки.
У 1934 році на першому поверсі споруди, що фасадом виходить на вулицю Садову розмістилася Станція швидкої допомоги. До 1971 року станція швидкої допомоги знаходилася на першому поверсі будівлі. 1 липня цього року станція швидкої допомоги перейшла в нове приміщення по вулиці Паркомуни, 43 (нині вул. Велика фонтанна).
1 вересня 1939 року районна поліклініка стала називатися міською.
Під час окупації міста німцями поліклініка деякий час не працювала, але у зв’язку зі збільшенням інфекційних захворювань у місті було відкрито частину медичних закладів, у тому числі і поліклініку. Окупанти в поліклініці організували медичні огляди юнаків і дівчат, яких відправляли на роботи до Німеччини.
Після визволення міста від німецьких окупантів поліклініка відновила свою діяльність. У цьому будинку міська поліклініка продовжувала діяти до 1988 року. У травні-червні 1988 року сюди було переведено дитячу поліклініку.
У 2006 році цей будинок було передано з комунальної власності у державну власність, балансоутримувачем став ДІАЗ «Стара Умань». Згідно договору оренди від 2011 року перебувала КНП «Уманська дитяча лікарня» Уманської міської ради, який достроково розірвала, за власним бажанням у 2023р. Нині будівля вільна для оренди, частина будівлі виставлена на аукціон як об’єкт оренди, згідно чинного законодавства, орендодавцем якого є Управління забезпечення реалізації повноважень у Черкаській області РВ ФДМУ по Київській, Черкаській та Чернігівській областях.


Коментарі