Уманській дитячій школі мистецтв в цьому році виповнюється 120 років. Публікація уманського краєзнавця і директора ДІАЗ «Стара Умань» Владислава Давидюка.

      

Сучасне фото

    Уманська дитяча школа мистецтв – одна з найстаріших та найкращих шкіл Черкащини. За 120 років свого існування, з її стін вийшла ціла плеяда обдарованих, талановитих музикантів, вокалістів, художників, які своєю творчістю приносять славу не лише нашому місту, а і всій Україні.
    Першим музичним навчальним закладом міста була відкрита у вересні 1901 року музична школа Льва Григоровича Куцина. Ось, як про цю подію писала київська газета «Кіевлянинъ» від № 12-го вересня 1901 року: «6 сентября у насъ открыта музыкальная школа, учредителемъ которой является местный обыватель Л. Г. Куцынъ, получившій музыкальное образованіе въ Варшавской консерваторіи и закончившій его въ С.-Петербургской у профессора Галкина по классу скрипки, получивъ званіе свободного художника. Вечеромъ того-же дня состоялся въ школе концертъ, въ которомъ принимали участіе все преподаватели». 

Лев Григорович Куцин

     На початку червня 1902 року в школі навчалося 50 учнів. У 1903-04 роках школа знаходилася на Дворцовій вулиці в будинку Беренштейна. При школі викладали гру на скрипці, фортепіано, віолончелі та співи. Викладацький склад складався з п’яти осіб. 

  

    20 серпня 1911 року було відкрито Уманське відділення Імператорського Російського Музичного Товариства. У перші роки основними предметами були фортепіано, скрипка, флейта, співи, елементарна теорія. Першим директором музичних класі був В. І. Швіглік. Через два роки після відкриття закладу було відкрито новий клас з гри на віолончелі. Уманське відділення існувало винятково завдяки своїм засобам: членські внески, а також внески за «правоучения» в музичних класах і кошти від влаштованих різних концертів. У період 1912-1913 років дирекцією закладу для додаткового надходження коштів було влаштовано гуляння-базар, а викладач Б.М. Бронштейн дав концерт гри на фортепіано. Кошторис на 1913-1914 рік дає можливість бачити грошові витрати закладу: утримання особового складу – 7 000 крб, винайм приміщення – 900 крб, опалення – 120 крб, освітлення – 25 крб, придбання інструментів – 725 крб, настройка інструментів – 25 крб, публікації і типографські витрати – 75 крб, канцелярські витрати – 15 крб. Загальна сума витрат складала – 9 485 крб.
    Наказом військового комісара народної освіти м. Умані та повіту Євгена Григорука від 29 березня 1919 року музична школа Уманського відділення «імператорського музичного товариства» була оголошена власністю УРСР і переходила у відомство комісара народної освіти м. Умані. Заклад на той час знаходився за адресою «Штабной переулок № 9» (колишня вулиця Червоногвардійська, нині вулиця Слонського Анатолія).

 


    8 квітня 1921року в клубі «Комуна» відбулося святкове відкриття першої радянської музичної школи на Уманщині. Станом на 18 березня 1923 року в музичній школі навчалося до 300 учнів. При школі функціонували класи рояля, скрипки, співів, духових інструментів і теорії музики. У червні 1923 року при школі було відкрито ще два нових класи: духових інструментів та народної музики.
    До 10 липня 1923 року профобром розробив план реорганізації музшколи в профшколу. При школі планувалося відкрити додаткові класи хорових співів.
На початку липня 1926 року відбувся перший випуск учнів профшколи, що закінчили школу по класу скрипки та фортепіано.
    У 1927 році при Уманській музпрофшколі тимчасово розташувалося бюро нещодавно заснованого осередку Всеукраїнського музичного товариства ім. Леонтовича. У цьому ж році музпрофшкола знаходилася за адресою: вулиця Карла Маркса, 16.
    У 1928 році при музпрофшколі розпочав свою діяльність музичний технікум імені К.Є. Ворошилова. У 1932 році відбувся перший випуск студентів цього навчального закладу, а в 1933 році - другий випуск. Проіснував цей музичний заклад до 1933 року включно. На його місці в1934 році за постановою народного комісаріату освіти та облвиконкому була організована робітнича музично-театральна школа для дорослих, без відриву від виробництва. Ця школа була базою для розвитку самодіяльного мистецтва на Уманщині. Навчання уній проходило на чотирьох відділах: 1).Фортепіано; 2). Інстументальний (духових, масових, скрипки, віолончелі і т.д.); 3). Вокальний (співочий); 4). Театральний. 

    Щодо реорганізації музпрофшколи в Дитячу музичну школу уманські газети 30-х років дають суперечливі дані. Так, у газеті «Колгоспна правда» від 28 вересня 1938 року вказується 1929 рік, та ж газета за 23 листопада 1940 року датою заснування музичної школи вважає 1931 рік.
    У 1936 році при школі було створено симфонічний оркестр. Кількість учнів напередодні війни складала 124 особи.
    Під час окупації міста німецькими військами школа не працювала.
    1 вересня 1944 року музична школа-семилітка відновила свою роботу в тому ж самому приміщенні, у якому вона знаходилася і до війни.
    У 1948 році музична школа значно розширила свої відділи. Крім існуючих на той час скрипкового та фортепіанного відділів, було відкрито відділи духових інструментів (труба, кларнет, валторна) та народних інструментів (баян, акордеон, домра).
У літку 1987 року музичну школу наказом Міністерства культури УРСР було реорганізовано в Дитячу школу мистецтв. 

    

    На цей час у школі мистецтв існує багато творчих колективів: дитячий хор, дитячі вокальні ансамблі, різні за віком та складом учасників, ансамбль віолончелістів, оркестр народних інструментів, ансамбль духових інструментів, ансамбль ударних інструментів, відділ з образотворчого мистецтва. Учні та викладачі школи виступають на міських концертних майданчиках: Фестивалі вуличної музики, святкування Дня міста, конкурси «Уманська Коляда» та інші.
    Впродовж 40 років існувала музично-театральна студія, завдяки і під керівництвом Покрасової О.Г., яскраві вистави якої відвідували учні загальноосвітніх шкіл, вихованці садочків та батьки. Певна кількість учнів, вдячних за такий досвід, обрали театральне мистецтво професією: Плахотник Д., Плахотник О., Посовень А.
    Колишні випускники школи, нині видатні діячі культури України – Лідія (лауреат Міжнародних конкурсів, концертуючий виконавець на сценах світу) та Алла Сахарови – заслужені артистки України; Альона Орищук – доцент кафедри фортепіано (Донецька, Пекінська консерваторії); Михайло Александров – професор Московської консерваторії, концертуючий піаніст, заслужений діяч Росії, директор Міжнародного конкурсу Ф.Шопена; композитори Борис Левенберг (Ізраїль), Вадим Ніколаєв (Уманський обласний музичний коледж ім. П.Демуцького) – член Спілки композиторів України), Вікторія Ченська (солістка Київської опери). Всі вони своїм виконавським мистецтвом та в численних інтерв’ю прославляють школу.
    Видатний педагог України, викладач кафедри спеціального фортепіано Київської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату імені М.Лисенка при Національній музичній академії України імені П.І.Чайковського, наша випускниця – Н.М. Найдич започаткувала на базі школи Фестиваль фортепіанної музики «Травневі зустрічі», на якому в концертній залі школи впродовж багатьох років знайомила нас і всю міську (і не тільки) культурну громаду зі своїми видатними і відомими в світі учнями піаністами-виконавцями (Г.Улаєва, Д.Найдич, Д.Чоні, П.Лисий та ін.); з сучасними молодими виконавцями: вокалістами, скрипалями, віолончелістами; з чудовими лекціями народної артистки України Н.Середенко; проводила майстер-класи з нашими учнями та студентами УОМК.
    Школа має колосальну матеріальну базу – безцінні концертні роялі, які придбані за часи директорів Добринського В.Г. та Покрасова А.О., фортепіано, та інші оркестрові інструменти, які служили п’яти оркестрам, ансамблю скрипалів, хорам, солістам, коли школа нараховувала 1,5 тисячі учнів. Нині в школі мистецтв 455 учнів.
    Побажаємо викладачам ДШМ подальшої плідної діяльності у справі навчання та виховання талановитих дітей, які з вдячністю згадуватимуть роки навчання у школі і своїх улюблених вчителів. 

Опубліковано:   

Давидюк В.М. Уманській дитячій школі мистецтв в цьому році виповнюється 120 років. Уманська зоря. 2021. 12 березня (№11)

 ________________

Замовити екскурсію можливо за номером: (093) 212 10 99

або перейшовши за посиланням: 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScnQpMR4TqTE7J522l87Asc-QjwzsqwJQBsxjBU5OS4H01Row/viewform?usp=sf_link

Ми у Instagram: https://www.instagram.com/stara_uman/

Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UCl9OYglooPRVGDam5CiPenQ

Ми у Facebook: https://www.facebook.com/diaz.stara.uman/

 

 

Коментарі