Історія Уманського краєзнавчого музею

 


🏛 З історії Уманського краєзнавчого музею.
🔹 Будинок побудували на початку ХХ століття. Власниками споруди були пани Костецькі, пізніше в будівлі поселилася лікар Матильда Фаустівна Піотровська.
🔹 У 1906 р. за ініціативою вчителя урядової гімназії Д. М. Щербаківського було створено гурток любителів старовини та етнографії, який займався збиранням старовинних речей, зразків орнаментів, декоративних розписів, записуванням пісень та дум. Проте міська влада вбачала у діяльності гуртка політичний ухил і змусила його припинити роботу. Зібрані матеріали було передано до Київського місцевого музею.
🔹 У 1913 р. в Умані було створено історичне товариство і постала думка про заснування історичного музею. Член історичного товариства Петро Курінний систематизував у 1913-1919 рр. усі знайдені матеріали. 980 зібраних речей було розміщено у п’яти відділах: археологічному, церковному, історичному, етнографічному, нумізматичному.


🔹 У 1924 р. музей було названо «Соціально-історичний музей Уманської округи», він одержав окреме приміщення і статус державного. У 20-40-х роках музей значно розширюється, але Друга світова війна завдала йому непоправної шкоди – значна кількість експонатів була вивезена, і лише частину з них вдалося згодом повернути. Збитки, завдані музею, оцінювались у 7 млн. карбованців за цінами 1945 р. але його робота все ж таки була відновлена з 30 березня 1944 р.
🔹 У 1962 році обласне управління культури розпочало будівництво другого поверху південно-західного крила в архітектурних формах старого будинку, яке закінчило в грудні 1963 року. Пізніше до дворового фасаду було зроблено господарську добудову.
🔸 У 2006 році цей будинок було передано з комунальної власності у державну власність, балансоутримувачем став ДІАЗ «Стара Умань». Відповідно чинного законодавства, орендодавцем виступає Регіональне відділення ФДМУ по Київській, Чернігівській та Черкаській областях, згідно тристороннього договору оренди від 2017 року орендарем будівлі є Управління освіти та гуманітарної політики Уманської міської ради, згідно Закону про оренду державного та комунального майна та на підставі Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропорції її розподілу становить - 1 грн на рік.

Коментарі